November 2010

Har gått på ansiktszonterapi varje vecka under slutet av oktober och nu hela november. Man får sådan energi när man varit där. Helt otroligt! Jag känner att jag vill plantera blommor, måla tavlor, sjunga, spela piano och vara kreativ på alla möjliga sätt. Fantastiskt!

 

Hon säger att det fortfarande är problem med min mage. Något med tarmarna. Hon tror att jag får i mig något via maten som jag inte tål. Därför har jag testat med laktosfri mat i två veckor för att se om detta hjälper, men det var ingen skillnad. Fortfarande något problem vid senaste behandlingen. Det måste vara något annat. Jag blir uppsvälld om magen när jag ätit, en del gaser från och till men annars upplever jag inga problem med magen. Hon föreslår att jag ska ta kontakt med min läkare för att kolla upp detta vidare.

 

Jag bestämmer mig för att inte göra det och beställer hem ett självtest för Celiaki. Alltså, glutenintolerans. Finns på www.apoteket.se.  Jag har läst en del om detta och det står ganska klart att man kan få uppblåst mage, problem med acne (jajamen, det har jag), det finns en koppling till thyroideasjukdomar (som jag också har, HYPOTYREOS/UNDERFUNKTION AV SKÖLDKÖRTEL) och barnlöshet är tydligen också ett symptom. Vissa kvinnor upptäcker aldrig att de har glutenintolerans förrän de provar med att få barn vilket inte går. Då kan läkaren börja kolla efter glutenintolerans. Vissa gör detta till och med efter att de gjort misslyckade IVF. Är det inte bättre att kolla detta innan? Som de gör i USA? Lästa någonstans att alla par som är oförklarligt barnlösa testas för celiaki eller glutenintolerans. Många har även detta och är förklaringen till varför de (vi) inte kan få barn. Måste återkomma med källor om detta.

I alla fall. Mitt självtest som jag gjorde gick hur lätt som helst. Små provburkar och stickor. Jag stack hål med ett instrument i fingret och samlade upp blodet med en liten pipett. Pipetten skulle sedan doppas ned och blandas med en vätska som ska visa mot en testremsa om det visar positivt eller negativt. Det visade negativt, tror jag. Kanske bättre att göra detta hos en läkare ändå. Vad innebär detta då? Blodprovet visar att jag inte bildar antikroppar och således har jag inte celiaki, allergi mot vete/gluten. Jag kan dock fortfarande vara intolerant mot gluten. Jag kan alltså få i mig något som skadar mina tarmar och som ger upphov till uppblåsthet, acne och barnlöshet. Jaha, vad gör jag nu?

 

Jag läser allt jag kan hitta om glutenintolerans och får snart reda på att så fort man börjar äta enligt en glutenfri diet kommer tunntarmen läka och näringsupptaget kommer att bli som normalt igen.  Det kan dock ta tid. Ett par månader och upp till ett år är inte ovanligt. 

 

Några länkar om celiaki/glutenintolerans och vad det innebär:

 

http://www.celiaki.se/jag-ar/glutenintolerant/

 

http://www.familjeliv.se/Forum-7-132/m35735242.html

 

http://www.glutenfriatorget.se/om-celiaki/fakta/symptom

 

http://www.gastrolab.net/mqcegrs.htm

 

http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/Sidor/AllergioAstma_Matallergi_Glutenintolerans_Glutenintolerans.aspx

 

Återkommer med spännande nyheter om detta ämne. Helt nytt för mig och är det detta som är förklaringen på vår barnlöshet?

 

Mens

 


Oktober 2010

Har läst om någon som provat ansiktszonterapi och fått hjälp med hormonell obalans som ofta står i vägen för en befruktning. Jag har även sett annonser om sådan behandling i olika syften. Trodde bara att det var en skön behandling, inte att det skulle hjälpa mot olika åkommor. Jag tror jag tar och provar.

 

Bokad behandling till slutet av oktober.  Spännande! Hon känner att jag har något problem med magen som har med matsmältningen att göra. (Ja , det kan ju vara hypotyreosen, underfunktion av sköldkörteln som skapar detta tillstånd). Hon känner även att jag har problem med hormonerna på något sätt. Det går att balansera med zonterapin.  Jag bokar ännu en tid för en ny behandling.

 

Mens fast med mindre PMS-symptom.



September 2010

Var inne på hälsokost idag för att köpa Omega 3-kapslar. Har hört att detta är bra för huden och jag har väldigt torr hud. En djungel bland alla dessa preparat och expediten sa att om man har så som jag har, (mycket finnar på hakan) tyder detta på hormonell obalans.  Detta ska man tydligen ta på allvar och söka läkare för så att man får rätt behandling. Det är kanske detta som spökar oss?

 

Tar kontakt med läkaren nu som vi kommit överens om då han vill kolla hur mycket jag gått ner i vikt. Jag har gått ner 7 kg vilket han faktiskt tyckte var bra. Men, det räcker ju inte. Jag har ju 11 kg kvar till en provrörsbehandling. Nu är det bara till att ge viktminskningen en extra kick. Ja, men hur då?

 

Mens som vanligt med PMS-symptom.



Augusti 2010

Återvänder till promenader istället för jogging. Går ner 1 kg till och det är totalt nu 7 kg som jag gått ner av 18 kg. Jag måste gå ner dessa för att få en provrörsbehandling av landstinget. Funderar på att bekosta detta själv, men chanserna ökar vid viktnedgång så det är klart att vi vill gå ner ännu mer. LCHF, still going strong!

 

Känner av ägglossningen kraftigt. Det kanske man inte ska göra? Tänk om det är något fel på äggstockarna i alla fall? Och, så kan vi fortfarande inte se detta på VUL då läkaren inte kunde se det förra gången. Varför skulle han se det vid en andra undersökning? Ska jag våga tjata mig till ett andra VUL eller ska jag satsa på viktnedgången, det är ju trots allt vikten som ställer till det för mig enligt sjukvården. Orkar inte ta fajten. Nu blir det viktnedgång för hela slanten.

 

Mens som vanligt.



Juli 2010

Går ner 1 kg till. Totalt 6 kg viktnedgång av totalt 18 kg. Vill ju att det ska gå fort, fort, fort. Ger mig ut i terrängen med nyinköpta joggingskor och försöker jogga mig igenom 1 km. Tufft när man har astma, men jag kör i alla fall intervallträning och det är ju ngt som iaf ökar pulsen.

 

Känner av PMS-symptomen igen, men inte lika mycket som jag tidigare gjort.



Juni 2010

Går ner 2 kg till. Det går sakta framåt. Nu börjar ju även grillsäsongen så det blir roligare att variera maten nu. Fortsätter alltså med LCHF.

 

PMS som bortblåst.

 

Mens.



Maj 2010

Ok, då har jag gått ner 3 kg i alla fall. Alltid något. Blir fortfarande inte riktigt klok på den första undersökningen som gjordes då man inte kunde se mina äggstockar. Varför? Kan man vara för tjock för att göra VUL?

 

Nu är det snart sommarlov och jag ska ta en rejäl paus i sommar och bara ta det lugnt och fokusera på viktminskningen och träning.

 

Snällare mensvärk och inte lika mycket irritation eller svullna bröst som tillhör mina PMS-symptom.

 

Mens.



April 2010

Det går faktiskt bra med LCHF. Ja, då menar jag väl egentligen att det går bra att laga mat enligt den modellen, för jag har inte gått ner så mycket i vikt som jag trott. Jag mår mycket bättre faktiskt. Magen kurrar inte lika mycket och jag är mätt mycket längre. Är aldrig hungrig eller sugen på något sött. Det måste ju vara bra, men hur är det egentligen med allt kött, fett och ost man äter? Känns tveksamt. Jag ökar på med mer grönsaker. Blomkål i ugnen med smör och några skivor ost på är min favorit just nu.

 

Ägglossning som sig bör.

 

Inte lika mycket mensvärk som jag brukar ha innan mens, men mensen kommer likväl.



Mars 2010

Skönt att ha gjort jobbiga undersökningar och att man fick tid så snabbt. Fortsätter att ta progesteronprover som ska utreda om jag har ägglossning eller inte. Tydligen har jag haft ägglossning. Vad bra! Hade jag inte haft egen ägglossning kan hormoner sättas in så att det stimuleras fram och det kan jag tydligen få utskrivet även om jag är överviktigt. Pergotime heter medicinen. Men, vi testar en månad till för att se om jag har ägglossning. Har man det regelbundet så är det ingen mening med behandling med Pergotime.

 

Det som måste till nu är en ordentlig viktnedgång på 18 kilo för att vi ska beviljas IVF-behandling genom landstinget. Jag måste bara lyckas med detta, men hur? Viktväktarna hjälper inte och jag mår inte bra när jag äter den maten. Det är för mycket kolhydrater helt enkelt som ger uppsvälld mage och jag mår inte bra. Jag tar en titt på Annica Dahlqvists blogg och börjar läsa. Man kanske skulle prova ändå med Low Carb High Fat? Jag börjar läsa andra bloggar om samma ämne för att se hur de har börjat med ”dieten” och om de har några goda recept nu när man är nybörjare.  Tydligen ska LCHF vara bra för att stabilisera hormonerna och om man har PCO-(s) så är denna mat väldigt bra också. Jag vet ju inte om jag pco då läkaren inte kunde se mina äggstockar på skärmen. Det ska se ut som många små äggblåsor (polycistiskt ovariesyndrom) många äggblåsor alltså. Jag passar ju in i den kategori av människor som kan ha just detta – övervikt, svårt att gå ner i vikt, fett kring magen, hår i ansiktet (inte mycket men mer än andra), finnar.

 

Tips på sidor med goda LCHF-recept:

http://kolhydratfritt.blogg.se/

http://mylchflife.blogspot.com/

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

http://www.skaldeman.se/

http://www.lchfrecept.com/

 

Nu kör vi!

 

PMS + mens


RSS 2.0